Gezinsondersteuning

Kan je wat praktische ondersteuning gebruiken bij je huishouden of de opvoeding van je kinderen? Er zijn verschillende diensten die je kunnen helpen. 

Perinataal netwerk

Ben je zwanger maar heb je extra zorg, begeleiding of opvolging nodig? Het perinataal netwerk is een samenwerkingsverband van zorgverleners, specifiek gericht op kwetsbare ouders. Contacteer het Huis van het Kind van Diest voor meer info. 

Een kraamverzorgende biedt verzorging, ondersteuning, observatie en begeleiding van ouder en kind. Daarnaast kunnen ze helpen bij de opvang van de andere kinderen in het gezin, het uitvoeren van dagelijkse huishoudelijke taken en ondersteuning bij de (borst)voeding van de baby. 

Een verzorgende als brugfiguur kan worden ingeschakeld bij gezinnen met kinderen van 0 tot 12 jaar oud, die nood hebben aan hulp in het huishouden, structuur in het dagelijks leven of op welke manier dan ook extra ondersteuning nodig hebben. Voor gezinnen met een laag inkomen komt het OCMW voor 80% tussen in de kostprijs. 

De vrijwilligers van Home Start bieden als vriend aan huis steun aan jonge en aanstaande gezinnen. Door de wekelijkse aanwezigheid in het gezin, vergroten ze de weerbaarheid en vaardigheden van de ouders en het sociaal netwerk van het gezin