Lagere school

Ben je op zoek naar info en tips over ontwikkeling, opvoeding, school of vrije tijd? Het Huis van het Kind helpt je graag verder. 

Tutjesboom

Help je kindje stoppen met tutten samen met Vosje Vivi en onze tutjesboom! 

Vosje Vivi helpt je kindje om zijn/haar tutje in de boom te hangen!

Aan de inclusieve speeltuin in het Warandepark in Diest vind je een wel erg bijzondere boom: de Tutjesboom. Een tutje weggeven vraagt heel wat doorzettingsvermogen, zowel voor kinderen als ouders. Tutjes bieden troost en veiligheid, en kunnen een belangrijke factor zijn in het opgroeien en de ontwikkeling. Maar uiteraard hebben ze ook nadelen, en dan vooral voor het gebit en de spraakontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat het tutten tijdig afgeleerd kan worden, en dat kinderen daarin goed ondersteund en begeleid worden, én dat het pas gebeurt als het kind er zich klaar voor voelt. De tutjesboom moet dat proces gemakkelijker én leuker maken. Kinderen die klaar zijn om afscheid te nemen van hun tutje, kunnen het achterlaten in de boom, onder het waakzame oog van vosje Vivi. Met een aftelkalender, een boekje én een diploma lukt dat nóg beter. 

Voorbereiding

Tel samen af naar het moment dat het tutje de boom in mag. Kleur een week lang elke dag één tutje in. De kalender kan je oppikken in ons Huis van het Kind of downloaden  en zelf afprinten. 

Lees samen ook het boekje 'Milan en de tutjesboom'. Het boekje kan je gratis uitlenen in de bib of bij Huis van het Kind

Hoe werkt het?

In de boom hangen lintjes om je tutje aan op te hangen. Vergeet niet om nog een mooie foto te nemen, zodat je je beloning kan oppikken!

Wil je je foto graag delen op sociale media? Gebruik de hashtag #tutjesboomdiest en misschien delen we hem wel via een van de kanalen van de stad. Je kan ons ook steeds taggen via @staddiest of  @huisvanhetkinddiest.

Waar vind je de Tutjesboom?

De Tutjesboom staat naast de nieuwe inclusieve speeltuin in het Warandepark. Die is gemakkelijk te bereiken via de ingang van het Warandepark in de Pesthuizenstraat. 

 

Beloning

Grote stappen verdienen een beloning. Kom daarom met een foto van jouw Tutjesboom-moment langs bij Huis van het Kind of bij Visit Diest. je krijgt er een leuk cadeautje én een diploma van Tutjesweggeefkampioen. Je kan het diploma ook downloaden en zelf afprinten.

Is het moeilijk om langs te komen tijdens de openingsuren? Stuur een mailtje naar huisvanhetkind@diest.be en we zoeken naar een oplossing. 

Interesse in een gesprek of in één van onze activiteiten?